Herkomst land of water?

Plastic soep Forums Waarnemingen Herkomst land of water?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #1149
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  De oorsprong van drijfvuil is vanaf de kant of vanaf het water. Denk aan plastic zwerfafval dat vanaf de kant in het water waait versus een emmer die overboord valt.

  Op binnenwater is dit niet altijd duidelijk. Een stootwil of nylon touw zal waarschijnlijk vanaf een schip in het water zijn beland maar een bierblik kan zowel vanaf de kant als vanaf het water in het water terecht komen.

  Een idee over herkomst  kan afgeleid worden uit de hoeveelheid drijfvuil die op verschillende momenten wordt opgevist. In de winter zal het aandeel afkomstig van waterrecreatie minder zijn dan in de zomer. Hetzelfde geldt voor doordeweekse dagen versus weekenden in het voor- en naseizoen.

  #1164
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  Entrepothaven Amsterdam: vooral in de zomer wordt dit water druk bevaren. Er passeert recreatievaart en commerciële rondvaart. In de zomer zie je duidelijk meer zwerafval. Naar schatting ongeveer dubbel zoveel. Dat geeft een indicatie van de hoeveelheid afval dat zich vanaf het water bij het drijfvuil voegt. Toch is het denkbaar dat er – doordat in Amsterdam in de zomer meer op straat geleefd wordt – ook op het land bij mooi weer meer zwerfafval ontstaat. In het Oostelijk Havengebied kan dit extra vuil gemakkelijk in het water belanden. Een relatie met windsnelheid en -richting kan op dit punt misschien een beter idee geven.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.