Herkomst

Plastic soep Forums Waarnemingen Herkomst

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1182
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  Van opgevist drijfvuil is vaak nog te bepalen waarvoor het is gebruikt.

  Dat inzicht kan goed van pas komen.

  Welk beleid is bijvoorbeeld nodig om te voorkomen dat volgende voorwerpen als drijfvuil eindigen: aanstekers, snackverpakkingen, wattenstaafjes, ballonnen, piepschuim?

  #1264
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  Wat vis je zoal uit het water? In volgend pdf-document vind je het resultaat van 2 weken vanaf willekeurig 6 meter kade: MS CJB, Entrepothaven, Amsterdam, 2 weken september 2018.pdf

  • meer dan 90% is plastic (excl. organisch);
  • 45% is herkenbaar deel van een verpakking;
  • bij 21% is een merk te lezen;
  • ongeveer 36%  is ouder drijfvuil (> 1 maand);
  • 22% zijn ondefiniëerbare plastic folie fragmenten

  Herhaalde drijfvuilvangst: minigripzakjes, Heineken sixpack wraps, ballonnen, aanstekers, piepschuim

  #1463
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  Rioolafval: in de Entrepothaven vind je regelmatig restanten maandverband, condooms, wattenstaafjes, enz. Woonschepen zijn al zo’n 10 jaar aangesloten op het riool. Daar kan het vuil niet vandaan komen.

  rioolafval

  Tot een aantal jaren terug legden beheerders nog ongescheiden rioleringen aan. Riool- en regenwater worden dan door dezelfde leiding naar een zuiveringsinstallatie afgevoerd. Bij zware regenval kan zo’n stelsel overbelast raken. Een overstort fungeert dan als noodventiel. Een deel van het rioolwater komt zo in de gracht terecht.

  In Amsterdam is nog steeds 30% van de bebouwing aangesloten op een gemengd rioolstelsel, voornamelijk in het centrum.

  ongescheiden rioolWerking rioolstelsel Amsterdam (© Waternet)
  overstorten AmsterdamRioolnetwerk Amsterdam (© Liquid Commons)

  In het gebied rond de Entrepothaven ligt een gescheiden rioolstelsel. Rioolafval in de Entrepothaven komt dus uit andere stadsdelen. Waarschijnlijk wordt het via de Nieuwevaart schutsluis vanuit de binnenstad aangevoerd (zie ook Liquid Commons).

  aanvoerroute rioolafval

  Deze week is de richtlijn tegen wegwerpplastic door het Europese Parlement aangenomen. Het gaat om een verbod op plastic wegwerpprodukten waarvoor betaalbare alternatieven voor handen zijn. Plastic wattenstaafjes zullen we na 2021 steeds minder zien. De andere voorwerpen blijven vooropig deel uitmaken van het rioolwater – dus ook van de Entrepothaven.

  EU-richtlijn

  #1543
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  Genotsmiddelen, lekker genieten van een biertje, sigaret of jointje. De restanten daarvan vind je vaak terug in het water. Dat is dan weer jammer.

  genotsmiddelen

  Plastic sigaretten wraps

  Om bij de sigaretten te komen moet je het bovenste deel van de foliewrap rond een sigarettenpakje verwijderen. Dat stukje folie is zo dun en licht dat het zich lastig in de afvalbak laat gooien. Het blijft aan je vingers plakken.  Eénmaal in het water valt het nauwelijks op, toch drijft er aardig wat van rond.

  De sigarettenindustrie laat op Meldpunt Verpakkingen weten dat die folie nodig is om de kwaliteit van het produkt te waarborgen. Vroeger zat die folie niet om de pakjes. Wat is er veranderd waardoor de folie nu wel nodig is (…) ?

  Peuken

  Op land vaak goed te herkennen aan de oranjegevlekte wikkel rond het filter. In het water laat die wikkel snel los. De witte filters zie je regelmatig ronddrijven.

  De EU richtlijn tegen wegwerpplastic wil er vanaf 2021 geen plastic meer in de filters zit. Een goede stap!

  Aanstekers

  Ook die dobberen veel rond. Hou lang zal het duren voor die helemaal zijn vergaan? De metalen delen zullen vrij snel verroesten. Dat plastic blijft nog lang rondzwerven, soms tijdelijk even in de maag van een stormvogel of albatros.

  Minigrip zakjes

  Gezien het relatief grote aantal en het formaat moeten dit wel hasjverpakkingen zijn geweest. Wel apart dat deze in zulke grote aantallen in het water voorkomen. Je zou zeggen dat die eenvoudig in de afvalbak  gegooid kunnen worden. Heel windgevoelig zijn die zakjes ook niet. Wat wordt er veel geblowd.

  Sixpacks

  sixwraphouderDieren die in sixpackhouders verstrikt zijn geraakt, daarvan rouleren verschillende foto’s. Die houders ben ik nog niet in het water tegengekomen. Misschien zinken ze naar de bodem? De plastic wrap rond sixpacks vind je wel regelmatig.

  Bierblik

  Je zou verwachten dat die zinken. Toch drijven ze regelmatig voorbij. Zelfs als ze helemaal plat samengedrukt zijn kan er kennelijk wat lucht  opgesloten blijven. Blik zelf zal redelijk snel wegroesten. Maar vaak zit er ook aluminium in verwerkt. Zonde om al die grondstoffen naar de bodem te laten zinken.

  #1597
  Goodtogather
  Sleutelbeheerder

  piepschuimPiepschuim, in de Entrepothaven zie je dat het hele jaar door ronddrijven. De oorzaak daarvan laat zich makkelijk raden.

  Een trots stukje Amsterdams Cultureel Erfgoed bestaat uit drijvende eilanden. Deze maken deel uit van de nalatenschap van provo-kunstenaar Robert Jasper Grootveld. Zijn fantasie spat er van af.

  piepschuim eilandGrootveld heeft meerdere eilanden gemaakt. De meeste liggen in de Entrepothaven. Ze zijn gecontrueerd rond een lichaam van piepschuim dat omwikkeld is met visnetten.

  In de tijd van Grootveld was het begrip ‘plastic soup’ niet bekend. Nu inmiddels iedereen daarvan op de hoogte is, zouden we eigenlijk moeten bedenken hoe we van deze creaties kunnen blijven genieten zonder al die stukken piepschuim richting Noordzee te sturen. De mazen van de visnetten zijn niet fijn genoeg om het afbrokkelende piepschuim vast te houden. Een scherm rond de eilanden, extra fijnmazig gaas aanbrengen aan de onderkant, de eilanden op land eventueel in een grote vijver tentoonstellen? Het zou in elk geval zonde zijn om ze te vernietigen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.