Waarom verkopen jullie Healthy Seas sokken?

Het opruimen van oude visnetten van de zeebodem zorgt voor minder plastic in het milieu. Dat strookt natuurlijk goed met onze doelstelling. De activiteiten van Healthy Seas zijn een voorbeeld van hoe een circulaire economie in gang te zetten. Door verkoop van Healthy Seas sokken willen we die beweging steunen. Het gezamelijk thema ‘nylon netten’ is daarbij een aardige bijkomstigheid.

Wat is Econyl®?

Er zijn veel verschillende soorten plastic. Voor de meeste daarvan bestaat nog geen economisch haalbare methode voor omzetting naar pure nieuwe grondstof.

Nylon vormt hierop een uitzondering. Het Italiaansebedrijf Aquafil is er in geslaagd 100% puur nylon uit afval te maken. Daarvan maken ze nylon garen. Het produkt noemen ze Econyl®. Als grondstof worden grote hoeveelheden afgedankte visnetten gebruikt die onder andere door Healthy Seas worden aangeleverd.

Wat is Healthy Seas?

Healthy Seas is een internationale organisatie die zich inzet om met vrijwillige duikers achtergelaten visnetten van de zeebodem te verwijderen. Uit die oude netten produceert het Italiaanse bedrijf Aquafil nieuwe nylon garens. Healthy Seas maakt van die garen dan weer sokken.

Kan ik ze voor onze opruimactie bestellen?

Als Goodtogather.nl juichen wij van harte elke opruimactie toe waarbij plastic zwerfafval uit het milieu wordt verwijderd. Helaas laat onze prijsstelling op schepnetten of onderdelen daarvan geen kortingen toe. Wel kunnen we in dit geval bij bestellingen van 5 of meer schepnetten de bezorgkosten achterwege laten. Die belofte doen we graag. Neem in dat geval eerst even contact met ons op.

opruimactie

Zijn de schepnetten circulair?

Nog niet maar we zijn er bijna.

Het hout van de stelen is per definitie circulair omdat het in de natuur continu weer aangroeid. Metaal wordt al voor bijna 100% gerecycled dus ook met de RVS nethouder zitten we wat dat betreft goed.

Het enige onderdeel dat nog niet circulair is, is het net. Gebruik van natuurvezels ligt niet voor de hand omdat we dan geen lange levensduur kunnen garanderen. We hebben er daarom voor gekozen de netten uit nylon te vervaardigen.

Het Italiaanse bedrijf Aquafil beheerst het proces om van nylon afval weer 100% puur nylon te maken. Op dit moment bestaat er nog geen producent die hiervan geschikt boetgaren maakt. Hierover zijn we met verschillende partijen in onderhandeling. Wanneer dat is gelukt, kunnen we onze schepnetten met recht circulair noemen.

Wat wordt bedoeld met modulair ontwerp?

Nog teveel produkten moeten bij het vuil gezet worden zodra een onderdeel kapot is. Dat is zonde van de grondstoffen, het beperkt de gebruiksduur en is slecht voor je portemonnee.

Onze schepnetten bestaan uit drie hoofdonderdelen: het net, de nethouder en de steel. Elk onderdeel is ontworpen om lang mee te gaan en kan bovendien apart worden vervangen. Op die manier zijn de schepnetten beduidend voordeliger in gebruik en is de levensduur in feite onbeperkt.

Hoe kwamen jullie op het idee?

Het idee om speciale schepnetten te ontwerpen en produceren is begonnen met enkele bootbewoners in Amsterdam. Als waterbewoner wordt je dagelijks geconfronteerd met plastic soep in wording. Dat vuil voor de ‘voordeur’ is bovendien een lelijk gezicht.

Die rommel wil je dus graag opruimen. Na jarenlang met verschillende schepnetten te hebben geëxperimenteerd bleken ze zonder uitzondering binnen een paar maanden al weer kapot te zijn. Dat was aanleiding zelf schepnetten te ontwerpen en produceren die het werk goed aan kunnen en lang mee gaan.

Hoe loopt de verdere afhandeling?

Zodra wij de geroutourneerde artikelen onbeschadigd hebben terugontvangen zullen de aanschafkosten van het artikel plus bijhorende bezorgkosten binnen uiterlijk 4 weken op je rekening worden teruggestort.

Als de oorspronkelijke bestelling meerdere artikelen betrof en een gedeelte daarvan wordt geretourneerd, wordt alleen het toe te rekenen deel van de bezorgkosten vergoed.

Hoe kan ik retourneren?

Om een artikel te retourneren moet je ons daarover eerst schriftelijk informeren. Zo weten wij dat we een retourzending kunnen verwachten en om welk artikel / klant en welke bestelling het gaat. Het ‘Formulier voor herroeping’ vind je op deze site onder ‘Downloads’. Let er op dat je ons binnen 14 dagen na levering over de herroeping informeert.

Nadat je ons schriftelijk hebt geinformeerd kun je de artikelen voor retour terugsturen naar het volgende adres: Goodtogather werkplaats, Borneokade 94, 1019AW Amsterdam, Nederland. De kosten voor retourzendingen zijn voor rekening van de klant.

Zijn er uitzonderingen op herroepingsrecht?

Herroepingsrecht is bedoeld om op afstand bestelde artikelen in het echt te kunnen beoordelen, net als in een fysieke winkel.

Herroepingsrecht geldt niet voor bedrijven of voor artikelen die zijn afgehaald. Artikelen moeten – om voor retour is aanmerking te komen – opnieuw verkoopbaar zijn. Bij schade aan het artikel zelf of aan de verkoopverpakkingen is dat niet het geval.

Healthy Seas sokken waarvan de verzegeling is verbroken zullen – om redenen van hygiëne – niet meer verkoopbaar zijn en daarom uitgezonderd van herroepingsrecht/retourrecht.

In andere gevallen is bedenktijd bij koop op afstand een wettelijk recht. Meer informatie hierover vind je onder andere op deze site.